2. SERVO LT – ECHIPAMENT SI TEHNOLOGIE LASER PENTRU TAIERE LAMINATE SUBTIRI IN INDUSTRIA ELECTROTEHNICA

Scopul principal al acestui proiect propus este de a dezvolta un sistem in vederea taierii de laminate subtiri in industria electrotehnica, in acest caz de FeSi, cu ajutorul fasciculului laser cu CO2 in vederea realizarii de tole pentru transformator. Pentru aceasta se foloseste un laser cu CO2, model E-400, cu o putere de 400 W, un sistem de ghidaj al fasciculului laser, sistem de racire, instalatia de gaze, si masa de lucru.

Taierea cu laserul CO2 a FeSi asistat de oxigen este una dintre cele mai evoluate aplicatii industriale. In acest proces, calitatea suprafetei de taiat este foarte ceptor te. Parametrii principali in taierea cu laserul sunt: viteza de taiere, calitatea taierii, puterea laserului, compozitia gazelor, presiunea de iesire din duza, grosimea materialului de taiat. In taierea cu laserul asistata cu oxigen, gazul are doua roluri, unul de generare de energie temica in timpul formarii de FeO si alti oxizi. Aceasta energie intensifica parametrii procesului cum ar fi: viteza de taiere si grosimea piesei de taiat. Al doilea rol este de a furniza forta limita a gazului pentru a inlatura metalul topit format in timpul procesului de taiere.

Aceasta metoda prezinta multiple avantaje, cum ar fi: nu necesita un numar mare de personal, un singur om fiind de ajuns pentru a opera si a supraveghea functionarea sistemului si o buna procesare a materialelor. Tehnologia laser permite tăierea unor contururi cu geometrii variate, indiferent de complexitate. Avantajul acestui sistem constă în posibilitatea de a prelucra o mare varietate de materiale şi grosimi de tablă fără deformări şi fără zgârieturi pe suprafaţa pieselor prelucrate. Un alt avantaj al ceptor maşini este flexibilitatea şi gama variată de modele. Marginile sunt netede, iar piesele finite pot fi asamblate imediat, fără a mai necesita finisare. Calitatea deosebită a fasciculului şi posibilitatea de a regla continuu puterea laserului, au facut ca sistemele laser cu CO2 să fie utilizate în domenii foarte variate. În plus, excitaţia laser de înaltă frecvenţă prezintă un real avantaj. Spre deosebire de excitaţia în curent continuu, acest proces nu contaminează gazul laser, asta însemnând un consum mai mic de gaz şi reducerea costurilor de întreţinere. Sistemul este echipat cu turbosuflante magnetice radiale, care necesită o întreţinere minimă. Întregul sistem este deosebit de economic prin combinarea tehnologiei laser superioare cu un concept sofisticat al maşinii.

Imagine de ansamblu asupra sistemului de taiat cu laser

Imagine a unei figure taiate cu laserul

Conducator proiect: ICPE SA
Director proiect: ing.Gh. Marinescu
Partener:
Apel Laser SRL

Pagina proiect